Wan-WideAreaNetwork emulator în cadrul Unetlab

Doresc să vă propun să faceți cunoștință cu acest produs NETem, care permite la trecerea traficului prin el să emuleze de parcă traficul trece prin WAN, cu posibilitatea de limitare a vitezei, rețineri(delay), packete pierdute, etc. Așa emulare de WAN este foarte bună pentru cei ce vor să experimenteze cu traficul VOIP sau Video Streaming. NETem care are o interfață cît de cît prietenoasă și este posibil de lucrat în Unetlab prin VNC(mă refer la versiunea de UNetLab 0.9.0-96 Released ). Trebui de spus un mare mulțumesc Bernhard Ehlers http://www.bernhard-ehlers.de/projects/netem/index.html

Pe linkul de mai sus găsim Download NETem VM în format ”qcow2” și îl copiem. După descărcarea NETem-v4.qcow2 trebuie de redenumit în ”hda.qcow2” și de adăugat în serverul de unetlab în directoria /opt/unetlab/addons/qemu/linux-NETem/   precis mapa ” linux-NETem” nu este, de aceea trebuie creată și de băgat în ea hda.qcow2 , folosiți winSCP prin ssh dacă serverul este la distanță și copiați. Apoi precum este indicat pe  site oficial Unetlab trebuie de aplicat fix de permisiuni cu comanda  ” /opt/unetlab/wrappers/unl_wrapper -a fixpermissions ” cu drepturi de root.

Acum mergem în interfața Web a Unetlab și creăm un laborator, în regim de EDIT adăugăm un node linux selectînd ”image” linux- NETem ca în imaginea de mai jos. Important ca să fie VNC, minim RAM128MB și 2 rețele ethernet(traficul va trece din una în alta eth0 -> eth1 și invers eth1 -> eth0).

config-vm

Apoi după ce am adăugat nodul și am conectat ca traficul să meargă prin acest NETem spre oarecare rețea sau node, putem să trecem în regim de ”open lab” și să pornim acest node, și să deschidem VNC din click pe el. Ca în imaginile de mai jos.

start-NETem

pre-login

După ce NETem a ajuns la interfața de login, folosim
Login            gns3

Parola           gns3

După login, se deschide automat interfața de setare a traficului care va trece prin el.

after-login

Acest NETem a fost mai mult destinat pentru GNS3 de cît pentru unetlab dar din simplu motiv că unetlab este foarte flexibil și comod, e posibil de băgat și sub el acest instrument care poate să îi ajute pe cei ce doresc să emuleze reținerile în rețea a traficului de VOIP sau alt tip de trafic critic la jitter, pierderi, bandă etc.

Tot pe acest site http://www.bernhard-ehlers.de/projects/netem/index.html puteți găsi informații mai detaliate despre acest soft.

Bookmark the permalink.

About 3XTron

Bună tuturor, pe parcursul vieții citesc, cunosc, experimentez, cercetez, analizez și încerc să mă dezvolt.

Leave a Reply