Ostinato în unetlab și lucru cu el.

În unetlab este aproape tot, ba chiar mulțumesc lui Sauron pentru acest articol http://www.ccienetlab.com/labs/20-trafik-generator-ostinato-v-unetlab.html care îmi rezolva problema cu generare de pachete în topologia creată în unetlab sau importată. Eu am văzut ce are el în articol și vouă vă recomand să vedeți ce mai are pe blog. Dar eu am mers mai departe pentru că modul pe care el îl propunea nu prea mă aranja, multă resuscitare de fiecare dată cînd dorește să te folosești de Ostinato.
Pentru a percepe acest articol este necesar un nivel mediu de cunoaștere a unetlab.
Dar mai la concret o să vorbim de Ostinato și cum să îl integrăm în Unetlab. Pe siteul oficial http://ostinato.org este clar scris despre el dar în cîteva cuvinte vă spun că e un instrument foarte bun în generarea de pachete în rețea, fi rețea virtual/cloud fie în barelmetal  condiții.
Ostinato este compus din două bucăți prima e este aplicația care generează pachetele iar alta parte este front-end pentru utilizatori un GUI fie pe Windows/linux/MacOSx.
Cei de la Unetlab propun de fapt ca și Sauron ca GUI să fie în OS host la vostru iar partea de generare a pachetelor/frame să se pornească în unetlab.
Dar eu așa nu vreau din motiv că prea mult timp îmi ea să fac de fiecare dată conectarea dintre GUI și server, chiar aici este foarte bine explică cum se face și trebuie de fiecare dată la generarea pachetelor în rețea.

Eu am căutat soluție mai bună și chiar am găsit LiveCD-Ostinato.7.1 chiar gata în format ”qcow2” din  https://susestudio.com/a/t53CgG/ostinato-live și click pe cloud SUSE Cloud / OpenStack / KVM (.qcow2),  422 MB,  i686 MD5: 955c7df808248475924d4466f6bbcb2b

download-ostinato1

Acest LiveCD-Ostinato.7.1 trebuie de redenumit în ”hda.qcow2” și de adăugat în serverul de unetlab în directoria /opt/unetlab/addons/qemu/linux-Ostinato-live-0.7.1 precis mapa ”linux-Ostinato-live-0.7.1” nu este de aceea trebuie creată și de băgat în colo hda.qcow2 folosiți winSCP prin ssh dacă serverul este la distanță și copiați. Apoi precum indică echipa Unetlab trebuie de aplicat fix de permisiuni cu comanda  ” /opt/unetlab/wrappers/unl_wrapper -a fixpermissions ” cu drepturi de root.

Acum mergem în interfața Web a Unetlab și creăm un laborator, în regim de EDIT adăugăm un node linux selectînd imaginea linux-Ostinato-live-0.7.1  ca în imaginea de mai jos.

start-Ostinato

ostinato-add-node

Apoi după ce am adăugat nodul și am conectat o oarecare rețea la el, putem să trecem în regim de ”open lab” și să pornim acest node, și să deschidem VNC din click pe el. Ca în imaginele de mai jos.

Start-in-VNC

ostinato-pre-login

După ce Ostinato a ajuns la interfața de login, folosim

Login            tux

Parola           linux

Pentru ”root” din consola cu comanda ”su” de
sub userul ”tux” tot merge parola         linux

După ce am intrat Ostinato se deschide automat cu tot gata configurat și nu trebuia mare treabă de făcut pentru interconectări dintre serverside și gui-frontend.

dupa-login

Dacă tare vă trebuie este și wireshark integrat în această imagine live se pornește fix cum este indicat în imaginea de mai jos.

start-wareshark

 

ostinaot-live-wireshark

Acum puteți să vă creați cîte Ostinato doriți în generarea de trafic în unetlab și din ea spre internet 🙂
Wireshark este integrat în unetlab ca instrument de capturare acestui trafic.

Cum anume se folosește Ostinato asta este un articol aparte sau citiți articolul creat de Sauron http://www.ccienetlab.com/labs/20-trafik-generator-ostinato-v-unetlab.html  sau citiți oficial site http://ostinato.org/docs

Sincere mulțumiri echipei Ostinato, echipei Unetlab, Sauron și Susestudio pentru eforturile depuse.

Linkurile care mau ajutat să scriu acest articol și să mă clarific în această situație.

http://ostinato.org/downloads#vdrone-appliance

https://susestudio.com/a/t53CgG/ostinato-live

http://www.ccienetlab.com/labs/20-trafik-generator-ostinato-v-unetlab.html

 

 

 

Bookmark the permalink.

About 3XTron

Bună tuturor, pe parcursul vieții citesc, cunosc, experimentez, cercetez, analizez și încerc să mă dezvolt.

Leave a Reply