Hot-Monitoring sau cum repede de observat ce și cum funcționează în linux din consolă.

Cel mai important instrument nativ în debian care permite vizualizarea proceselor și monitorizarea activități lor este instrumentul”top” care se accesează prin comanda ”top”. Dacă doriți ceva mai funcțional instalați aplicația ”htop”.  Dar defapt propun să fugim repede peste toate instrumentele utile de monitorizare sau debug pentru Debian la nivel de terminal, cu instrucție de instalare și folosință rapidă.
Să admitem că suntem pe o sistemă de operare debian curat instalată(netinstall) și suntem logați cu utilizatorul ”root” sau instalați și folosiți ”sudo” înainte de fiecare comandă executată.
HTOP
Cum am vorbit mai devreme de ”htop” un instrument care cu mare plăcere se poate de folosit și de înlocuit ”top”.
Interfața comodă și clar, pe alocuri chiar intuitivă, putem monitoriza procesorul/memoria și opera cu procesele chiar schimbarea priorități de gestionare a resurselor de la un proces la altul . Comanda ”htop”

Htop

Se instalează cu următoarea comanda

IOTOP
Dacă htop ne arată procesorul(cpu) și memoria(RAM/Swap) atunci IOTOP ne arată cam aproximativ tot așa ca și ”top”, dar totul despre lucru memoriei de stocare date(hdd, ssd, raid) și foarte ușor se poate de perceput totul. Sortarea se face cu ajutorul săgeților stînga și dreapta. La fiecare a apăsării tastelor se reînnoiesc datele. Comanda ”iotop”
IOtop

Se instalează în sistemă foarte ușor cu comanda

IFTOP
Au mai rămas încă ceva hardware de monitorizat, și anume interfața de rețea(network), putem să vedem legările source și destination la nivelul OSI de IP cu tot cu trafic. Comanda ”iftop”
iftop
Se instalează în sistemă foarte ușor cu comanda.

IPTRAF
Dacă doriți ceva mai frumos și mai comod de cît ”iftop” atunci poftim un monitorizare foarte bună și frumoasă la nivel de IP. Comanda ”iptraf”
iptraf

Se instalează în sistemă foarte ușor cu comanda.

pentru a ieși din aplicație folosiți Ctrl+x

NETSTAT
Și dacă am ajuns la rețea atunci păcat ar fi de a ignora comanda nativă debian ”netstat”, care are foarte multe opțiuni prin cheile sale de executare ”netstat”.
netstat-no-key
dar dacă introducem anumite chei opționale, cum ar fi ”netstat -at” putem vedea porturile deschise și active curent în sesiunea TCP.

netstat-at

Pentru a vedea transferurile UDP se folosește comanda ”netstat -au”

netstat-au

Hai acum să legăm și cu procesele ce rulează cu tot cu PID lor, folosim:

netstat-p

Poftim hai să unim mai multe chei împreună să vedem cam totul la un loc.

netstat -ltupn

O paranteză mică dacă totuși am ajuns să discutăm despre rețea, să nu uităm și de așa un instrument care permite configurarea mai ușoară a rețelei și se acesează interfața lui cu comanda

Pentru CentOS se folosește comanda

și pentru acesare la fel comanda

Cam atît la moment, dar dacă aveți de gînd să mergeți mai departe de interfața bash, vă recomand să priviți spre aplicați (WEB-interfață de lucru) mai centralizate de colectare și monitorizare: Zabbix, Nagios, Zenoss, OpenNMS, Cacti, Icinga 1/2, Munin, ntop, Observium, Ganglia, MRTG.

*-Ar fi fost minunat de vorbim despre ”tcpdump” dar am  să fac un articol aparte, să facem un dump la traficul de rețea și apoi în Wireshark  să vizualizăm tot necesarul.

Tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

About 3XTron

Bună tuturor, pe parcursul vieții citesc, cunosc, experimentez, cercetez, analizez și încerc să mă dezvolt.

Leave a Reply