Planificare, executare, control și corectare.

Cred eu că mulți din voi ați auzit de ”plan do check act cycle” mai pe scurt PDCA

 

Plan-execut-contrl-corect
1)Planificăm
2)Executăm
3)Controlăm
4)Corectăm
Sistemul dat este universal, dar dacă dorim să ne adîncim mai ales în domeniul IT la nivel de Network tre de depus efort și de clarificat lucrurile.
Mai tot timpul folosesc pentru proiectele de creare a rețelei sau de dezvoltare a ei următoarele puncte:

Cuprins Proiect Model în domeniul IT Network

 • Cauzele și necesitățile implementării acestui proiect(enumerăm toate cauzele care au stat la bazele inițieri acestui proiect și argumentăm cît mai bine).
 • Planificare și Proiectare.
  1. Stabilirea clară a obiectivelor și soluțiile propuse.
  2. Stabilirea condițiilor de satisfacere a obiectivelor.
  3. Argumentarea economică a proiectului și resurselor alocate.
  4. Bugetul necesar și planul de procurare a resurselor/materialelor hardware și software.
  5. Delegarea sarcinilor către persoanele implicate în proiect și stabilirea relațiilor între ele după consecutivitatea sarcinilor și nivelului de acces în parte.
 • Implementarea și executarea sarcinilor conform proiectului de toate persoanele implicate.
 • Securizarea de-facto a tuturor sistemelor la orice nivel.
 • Controlul și monitorizarea sarcinilor în curs de implementare și cele implementate, în plus se execută evaluarea și raportarea lor.
 • Executăm măsuri de înlăturare a defecțiunilor în caz de necesitate în baza raportului de control, monitorizare și evaluare.
 • Analiză și Audit amplu a tuturor pașilor din proiect pentru a scoate în evidență plusurile și minusurile acestui proiect implementat(vor sta la baza cauzelor pentru implementare unui nou proiect).

Respectiv iar din nou trecem la pasul 1(întîi) în ciclul dat.
Fie organizația, companie sau pur și simplu o echipă, dezvoltarea și calitatea serviciilor ei depinde de cît de des și cît de calitativ se va trece prin acest ciclu.

 

Un exemplu rapid viu și scurt.

1) Cauzele și necesitățile implementării acestui proiect.
a)A fost procurat o filială nouă la distanță de oficiul central și necesită legătură pentru colaborarea colaboratorilor.
b)Colaboratorii au diferite nivele de acces la date și clienții permanenți pot folosi wi-fi gratuit în cadrul oficiului ca și colaboratorii.
c)Stocarea datelor de la camerele video pe serverele din oficiul central.
2) Planificare și Proiectare.
a)Necesar de implementat software de monitorizare video, de securizat echipamentele it, de procurat software pentru control și securitate a datelor digitale.
b)Software de video monitorizare va avea nevoie de un trafic mai înalt de date cătr oficiul central respectiv un IPS cu bandă mai largă e necesar. Software de video monitorizare va folosi foarte multe resurse ale procesorului pentru compresarea datelor din fluxul video.
c)Argumentarea economică a fost stabilită din nivelul înalt de ROI în cazul procurării filialei date, și se poate de procurat de la parteneri de afaceri care ne pot oferii reduceri și au toate materialule în stock.
d)Va fi necesar o sumă de 5000€ pentru servere, camere, cablaj, switch, software, router și pc.
e)Inginerul IT se va ocupa de instalarea serverilor, router, switchuri și montarea cablurilor, apoi va trece la instalarea software și configurarea legături cu oficiul central. Electricienii vor stabili împreună cu Inginerul IT canalele de trecere a cablului de tensiune și ca cablurilor de rețea pentru a evita interferențele electromagnetice. Managerul IT se va ocupa cu monitorizarea și controlul munci.
3) Implementarea și executarea sarcinilor conform proiectului de toate persoanele implicate.
4) Securizarea de-facto a tuturor sistemelor la orice nivel.
5)Controlul și monitorizarea sarcinilor în curs de implementare și cele implementate, în plus se execută evaluarea și raportarea lor.
6) Analiză și Audit amplu a tuturor pașilor din proiect pentru a scoate în evidență plusurile și minusurile acestui proiect implementat(vor sta la baza cauzelor pentru implementare unui nou proiect).
 

Bookmark the permalink.

About 3XTron

Bună tuturor, pe parcursul vieții citesc, cunosc, experimentez, cercetez, analizez și încerc să mă dezvolt.

Leave a Reply