Instrumente de virtualizare

proxmox

proxmox

Virtualizare, sau mai bine spus instrument pentru virtualizarea unui calculator, sunt multe diferite și orientate spre anumite domenii de activitate.
Cele mai des folosite instrumente pentru virtualizare sunt cele de la producătorilor comerciali VMware, Microsoft, Oracle, Citrix și alți. Dar privim spre latura celor gratuite și vedem KVM/Qemu(ca nuclee), unii sunt gat să plătească alții nu au de unde să scoată bani. Veșnica problemă a implementării acestor produse în dependență de necesități fiecărui utilizator. Ei bine, cele mai dese cerințe întîlnite în practica mea sunt:
1) Rularea ca produs nativ(”Bare machine” sau ”Bare Metal”).
2) Posibilitatea de a lucra cu NAS/SAN.
3) Regim de lucru ”high available”.
4) Acces la terminal.
5) Cheltuieli financiare minime.
6) Unirea multiplelor servere în cluster.
După cum se cunoaște de obicei așa e primit că softul care costă bani grei duce la o implementare mai rapidă mulțumită în mare parte suportului tehnic acordat, pe de altă parte softul gratuit de tip (mai ales) OpenSource întinde timpul implementării lui.
Pe parcursul anilor am încercat în regim de probă VMware ESXi cît și XEN server cît și Hyper-V Microsoft, minunate produse dar fiecare cu bolile sale. Cel mai tare ma dezamăgit ESXi, posibil din cauza așteptărilor personale. Dar ESXi a demonstrat incapacitatea de a ține sub control latența pentru mașinile virtuale (în continuare VM) 3-5 poate uneori 10 min mergea stabilă și apoi brusc creștere de timp a latenți(în timp) de vo 3 ori, la rîndul ei acesta afecta sistemul Icecast2 ce se ocupa cu Audio Streaming producînd mici bucățele de liniște în eter la radio cu acoperire națională pe tot teritoriul Republici Moldova. Apoi a venit rîndul de a încerca XEN, și cînd am văzut cîtă memorie crapă sub el doar pentru a fi pornit fără nici o VM, la-m dat la gunoi cu totul.

kvm
Am dat de KVM-qemu și anume implementat în produsul ”PROXMOX” la moment versiune 3.2 dar pe atuncea abia ieșise versiunea 2.0 Am rămas puțin șocat că se achită doar pentru suport tehnic dacă dorești, dacă nu foc la ghete pe forum sau în documentația bine explicată. Pentru a mă familiariza cu Proxmox am consumat mai puțin timp de cît pentru ESXi. Totul e clar dacă știi ce vrei și intuitiv în utilizare, mai ales că are foarte multe funcționalități.
Acum Proxmox (versinuea 3.2) are un storage manager foarte bun cu posibilități de implementare și montare NFS/Ceph/iSCSI/GLusterFS/NetworkLVM chiar și windows CIFS cu ajutorul la SAMBA(de backup automatizate nici nu vorbesc că fără asta departe nu pleci). Delegare utilizatorilor atît locali cît și celor din LDAP/Microsoft Active Directory pentru a lucra cu tot clusterul Proxmox sau posibilitatea de creare a mai multor bazine de VM destinate utilizatorilor delegați.
Desigur cel mai apetisant ce am găsit în Proxmox este Open vSwitch(OVS) care la rîndul său e parte componentă din managerul rețelei fiecărui nod și fiecărei VM. Toate acestea din interfața web pe care o are Proxmox, dar să trecem la neajunsuri pe care le văd: conectarea și colectare de alerte pentru monitorizare(la moment doar local) și ca să faci ceva schimbări serioase trebuie să te joci bine cu debian pe care e bazat Proxmox, nu sunt instrument de automatizare a lucrului(managementului) cum ar fii ”puppet” sau ”chef”, lipsa deplină a bibliotecii ”libvirt” chiar și în viitor.
Cît de tare nu ași țipa că Proxmox e minunat, dar viitor în direcția ”Cloud” el nu are, așa și o să rămînă un soft bun doar pentru virtualizare OS.

 

Bookmark the permalink.

About 3XTron

Bună tuturor, pe parcursul vieții citesc, cunosc, experimentez, cercetez, analizez și încerc să mă dezvolt.

Leave a Reply